Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę, czosnek oraz marchew. Dopraw solą i pieprzem. Po 4-5 min wsyp soczewicę, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż 2-3 min. Zalej wywarem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20-25 min, aż warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw miodem, solą i pieprzem. Jogurt wymieszaj z posiekaną kolendrą. 2 łyżki sezamu upraż na mocno rozgrzanej patelni przez 2 min, mieszając co chwilę.
- W czasie, kiedy zupa będzie się gotować, w rondelku zagotuj osoloną wodę. Mięso wymieszaj z jajem, bułką tartą, 1 łyżką uprażonego sezamu oraz posiekaną miętą. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj malutkie pulpeciki, wrzucaj na wrzątek. Gotuj ok. 5 min od ponownego zagotowania wody. Krem podawaj z pulpecikami i kleksem gęstego jogurtu z kolendrą oraz resztą uprażonego sezamu.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5