Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Zamrożoną ośmiornicę dużo łatwiej przyrządzić niż świeżą. Kryształki lodu tworzące się podczas mrożenia rozdzierają włókna mięsa, sprawiając, że staje się ono miękkie i kruche. Idealny czas gotowania ustalimy, dodając do ośmiornicy 1 cebulę. Kiedy cebula będzie miękka, miękka będzie także sama ośmiornica.
- W garnku umieść zamrożoną ośmiornicę, całą cebulę, listek laurowy i ostrą papryczkę Piri Piri. Przykryj pokrywką i zagotuj. Gotuj, aż cebula zmięknie, a następnie odcedź. Ośmiornicy odetnij macki i usuń dziób znajdujący się w środkowej części, pod spodem głowy. Głowę oraz macki pokrój na kawałki. W międzyczasie ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz je, pokrój na grube talarki i rozłóż na półmisku. Na ziemniakach połóż kawałki ośmiornicy, posyp je czosnkiem, podlej oliwą i oprósz papryką.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5