Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Dorady wypłucz i osusz ręcznikiem kuchennym. Dobrze zaostrzonym nożem zrób dwa nacięcia z każdej strony ryby. Dopraw je od środka solą i sokiem z cytryny. W nacięcia w rybie włóż plasterki cytryny.
- Ziemniaki, cebulę, pomidory oraz 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki wsyp do naczynia żaroodpornego, dodaj połowę oliwy, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj, a następnie podlej białym winem. Na wierzchu umieść ryby.
- Bułki zmiel w maszynce lub robocie kuchennym z pozostałym czosnkiem i garścią zielonej pietruszki. Rozprowadź na rybie, skrop pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około 40 minut.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5