Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Papryki umieść na patelni do grillowania na dużym ogniu i obracaj je aż skórka będzie opieczona ze wszystkich stron. Następnie włóż je do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw. Kiedy ostygną obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Wieprzowinę dopraw szczyptą soli i sosem Piri Piri. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej na złoto kurczaka i boczek. Przełóż je do osobnego naczynia, na patelnię wlej jeszcze jedną łyżkę oliwy i obsmaż na niej wieprzowinę, mieszając, żeby przyrumieniła się ze wszystkich stron. Wieprzowinę przełóż do kurczaka. Na patelnię wsyp krewetki i obsmaż je szybko, aż staną się różowe. Zdejmij z patelni.
- Na patelni rozłóż mule, przykryj pokrywką i duś, aż się otworzą. Usuń te, które się nie otworzyły, a resztę wraz z powstałym sosem przełóż do miski. Na patelnię wlej pozostałą oliwę, dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli - pomidory. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut. W międzyczasie mięso muli wyjmij z muszli (kilka zachowaj w całości do dekoracji).
- Zawartość patelni dopraw solą, posyp kurkumą i papryką, dodaj listek laurowy. Dokładnie zamieszaj i dodaj ryż. Krótko podsmaż, a następnie zalej 1,2 l wrzątku. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, po czym wymieszaj z odsączonym groszkiem. Na ryżu umieść kawałki kurczaka, wieprzowiny, obrane mule wraz z sosem oraz krewetki. Udekoruj paskami papryki, przykryj folią aluminiową i wstaw na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 180°C. Przed podaniem udekoruj mulami w muszlach oraz cząstkami cytryny.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5