Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym od środka i na zewnątrz. Dopraw w środku i na wierzchu solą oraz pieprzem. W naczyniu żaroodpornym rozgrzej oliwę. Włóż do niego kaczkę i obsmaż ją ze wszystkich stron. Dodaj cebulę, czosnek, marchew oraz szczyptę soli i smaż mieszając przez około 5 minut. Zestaw z ognia, warzywa oprósz mąką, dodaj listek laurowy, cząstki pomarańczy i kilka kropel sosu Piri Piri.
- Wstaw na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Po około 20 minutach zmniejsz temperaturę do 190°C, kaczkę podlej białym winem i piecz przez kolejną godzinę. Upieczoną kaczkę przełóż na półmisek, podziel na mniejsze kawałki i włóż do wyłączonego już piekarnika. Z sosu pozostałego w naczyniu żaroodpornym wyjmij kawałki pomarańczy i listek laurowy, dodaj miód i podgrzej krótko, aby płyn trochę odparował. Dodaj oliwki i polej kaczkę.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5