Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Przygotowane z białej fasoli danie jest tradycyjnym przysmakiem leżącego w Hiszpanii regionu Asturia. Zgodnie z ludową tradycją, smakuje dużo lepiej następnego dnia po przygotowaniu, kiedy to wydobywa się cały jego smak. Jest sycące, idealne na mroźne, zimowe dni.
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj listek laurowy, paprykę,kurkumę i smaż przez około 1 min. Dodaj smażone pomidory i odsączoną z wody fasolę, pokrojony boczek i łopatkę wieprzową oraz około 1,5 l wody.Zamieszaj i dopraw szczyptą soli. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 90 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiełbasę ponakłuwaj wykałaczką, dodaj do gotującej się fasoli i gotuj następne 30 minut. W razie konieczności dopraw.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5