Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kawałki królika dopraw solą i pieprzem. Umieść je w naczyniu, dodaj czosnek, rozdrobnione liście laurowe i 1 łyżkę oliwy. Wymieszaj, podlej winem i pozostaw w marynacie przez przynajmniej dwie godziny. Pozostałą oliwę rozgrzej w garnku.
- Kawałki królika oczyść z marynaty i obsmaż na złoto ze wszystkich stron na średnim lub dużym ogniu. Zmniejsz ogień i dodaj cebulę.
- Przykryj pokrywką i smaż 10 min. Następnie dodaj pomidory i paprykę, podlej marynatą oraz Porto. Duś pod przykryciem około 40-45 min. Zwiększ ogień, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj bez przykrycia przez 5-10 minut, aby lekko zredukować sos. Królika podawaj z ziemniakami, posypanego pietruszką.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5