Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Awokado zmiksuj z czosnkiem, miodem, musztardą i oliwą na gładki sos. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połącz z posiekanym szczypiorkiem.
- Rukolę połącz z pokrojonym w kostkę ogórkiem i pomidorami oraz cebulą pokrojoną w cienkie piórka. Skrop oliwą, dopraw do smaku.
- Łososia skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz, lekko natrzyj oliwą i usmaż z obu stron na patelni grillowej. Ułóż na sałatce, polej sosem z awokado.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak
Czy wiesz że:
Łosoś to niezwykle szlachetna ryba o bogatych walorach smakowych. Można przygotować go na różne sposoby – w piekarniku, parowarze, a także na patelni, najlepiej grillowej. Nasza propozycja dotyczy właśnie łososia z grilla – w tym wydaniu ryba jest wyjątkowo soczysta i delikatna.
Dobrym dodatkiem do tak przygotowanego łososia będzie awokado, z którym komponuje się on doskonale zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Awokado zyskuje coraz więcej miłośników w naszym kraju i słusznie! Jest to bowiem owoc o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni, a na jego bazie można w prosty sposób przyrządzić wiele sosów – nie tylko guacamole. Grillowany łosoś w towarzystwie sosu składającego się z awokado, czosnku, miodu, musztardy i oliwy będzie stanowił miłą niespodziankę na talerzu wszystkich smakoszy tej szlachetnej ryby. A zwłaszcza, gdy tak przygotowane danie podamy na sałatce z rukoli, ogórka, pomidora i cebuli. Dodatek warzyw nada potrawie lekkości oraz stanowić będzie dodatkową porcję witamin, tak potrzebnych w okresie jesienno-zimowym.
Przepis na łososia z sosem awokado to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników dobrej kuchni.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5