Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Łopatkę skrop olejem, obłóż liściem laurowym i zielem angielskim. Natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, musztardą. Wstaw do lodówki na 12 godzin, aby przeszła smakami. Przed wstawieniem do piekarnika podlej bulionem.
- Piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C około 2 godziny. Po upieczeniu odstaw mięso, aby „odpoczęło” przez 20 minut.
- W tym czasie zrób sos pieczeniowy. Do rondelka wsyp cukier, na średnim ogniu poczekaj, aż się rozpuści i powstanie karmel, około 2 minuty. Wlej sos z pieczenia oraz wodę, poczekaj aż całość się wymiesza i powstanie jednolity sos. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5