Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Wytrawna tarta z łososiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Schłodzonym ciastem francuskim wyłóż okrągłą formę do zapiekania tart o średnicy ok. 30 cm, brzeg powinien mieć ok. 4 cm wysokości.
    2. Na dnie rozłóż pokrojonego w kostkę łososia oraz kosteczki sera. Nadzienie zalej mieszaniną śmietanki, jaj, koperku i szczypiorku, doprawioną 
    3. do smaku solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C, piecz do zarumieniania ciasta i wierzchu tarty, ok. 45 minut.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak 

     

    Wytrawna tarta z łososiem

    Wytrawna tarta z łososiem to wyborne, lekkie i bardzo zdrowe danie. Warto zainspirować się nietuzinkowymi pomysłami najsłynniejszej polskiej blogerki kulinarnej, Agaty Jędraszczak i włączyć je do rodzinnego jadłospisu. Potrawa nie jest szczególnie skomplikowana i nie wymaga długich przygotowań. Dlatego to znakomita propozycja dla zapracowanych i zabieganych „domowych” kucharzy. Jeśli chcesz odrobinę rozpieścić domowników, przyrządź im rybny posiłek z ciekawymi dodatkami, który uprzyjemni chwile spędzane przy rodzinnym stole. Łosoś cieszy się popularnością smakoszy na całym świecie – gdy uzupełnisz go o nieszablonowe przyprawy i składniki, przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi.

    Świeże, zielone pęczki szczypiorku i koperku wprowadzą do potrawy wiosenny nastrój – bez względu na porę roku. Wzbogacą ją również o nieco ostrzejszy ton, który idealnie komponuje się z delikatnym płatem łososia. Nie zapomnij o intrygującej, pleśniowej nucie, zaklętej w serze feta. Wiesz, że specjał z mleka owczego i koziego ma greckie korzenie? Ciasto francuskie poszerza „międzynarodowy” charakter dania. Jego ciekawa, warstwowa struktura podkreśla walory smakowe rybko-serowego nadzienia i wprowadza miły, chrupki akcent. Bez trudu kupisz je gotowe, w opakowaniu, ale jeśli masz czas – możesz pokusić się o przygotowanie fantazyjnego specjału samodzielnie. Śmietanka kremówka, połączona z innymi składnikami, pokryje potrawę aksamitna powłoczką, a sól i pieprz dopełnią smak posiłku. Kiedy wyciągniesz zarumienionego łososia z piekarnika – aromat wypełni cały dom – dotrze do najodleglejszych zakątków i przywabi wszystkie łasuchy do kuchni.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos