Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Schab skrop połową oleju, natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Ułóż w brytfance, obłóż kawałkami marchewki, selera, pietruszki, pora i cebuli, ząbkami czosnku oraz goździkami. Podlej bulionem i wstaw na 50 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po upieczeniu odstaw na 15 minut.
- Drożdże rozetrzyj z cukrem i dokładnie wymieszaj z ciepłym mlekiem. Rozczyn odstaw, aby wyrósł. Do mąki dodaj żółtka, rozczyn, sól i roztopione masło. Wyrób ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta uformuj kulki o średnicy 5 cm. Pozostaw je do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- W garnku zagotuj niewielką ilość wody (ok. 3 cm wysokości). Umieść w nim specjalny koszyczek lub sitko do gotowania na parze i ułóż na nim pampuchy. Paruj je przez 10-12 minut. Schab podawaj z warzywami z pieczenia oraz pampuchami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5