Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka
 z grzybowym nadzieniem 
i sosem
 z konfitury

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kaczkę natrzyj na zewnątrz i w środku solą, pieprzem, majerankiem oraz połową czosnku. Odstaw, aby przeszła aromatem przypraw. Na blaszce ułóż pokrojony chleb i zapiekaj go w temperaturze 180°C przez 10-15 minut, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Odstaw do przestygnięcia, a następnie zmiksuj lekko w blenderze. Wymieszaj z połową oliwy, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj kolejne 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przesyp do miski. 
    2. Grzyby odsącz z wody, pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę oraz połowę masła. Wsyp pora, selera oraz czosnek i smaż przez 5 minut. Dodaj grzyby, smaż dodatkowe 5 minut. Pod koniec dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Warzywa wymieszaj z pokruszonym chlebem, ewentualnie dopraw do smaku. Powstałym farszem wypełnij kaczkę. Otwór zepnij wykałaczkami i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę na każdy kilogram w temperaturze 180°C. 
    3. W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła, a kiedy zacznie się pienić wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej wino, a kiedy składniki się połączą, dodaj konfiturę, cynamon, miód, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu 1 minutę. 
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos