Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę natrzyj na zewnątrz i w środku solą, pieprzem, majerankiem oraz połową czosnku. Odstaw, aby przeszła aromatem przypraw. Na blaszce ułóż pokrojony chleb i zapiekaj go w temperaturze 180°C przez 10-15 minut, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Odstaw do przestygnięcia, a następnie zmiksuj lekko w blenderze. Wymieszaj z połową oliwy, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj kolejne 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przesyp do miski.
- Grzyby odsącz z wody, pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę oraz połowę masła. Wsyp pora, selera oraz czosnek i smaż przez 5 minut. Dodaj grzyby, smaż dodatkowe 5 minut. Pod koniec dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Warzywa wymieszaj z pokruszonym chlebem, ewentualnie dopraw do smaku. Powstałym farszem wypełnij kaczkę. Otwór zepnij wykałaczkami i wstaw do piekarnika. Piecz 1 godzinę na każdy kilogram w temperaturze 180°C.
- W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła, a kiedy zacznie się pienić wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej wino, a kiedy składniki się połączą, dodaj konfiturę, cynamon, miód, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu 1 minutę.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5