Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Chowder z pstrąga z paseczkami szynki

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W rondlu o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju, usmaż na chrupko pokrojoną w paseczki szynkę. Przełóż na talerzyk. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekanego pora. Odłóż.
    2. Rybę wyfiletuj. Głowy wraz z kręgosłupem oraz włoszczyznę włóż do rondla, zalej wodą (1 litr) i gotuj ok. 30 min wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Przecedź przez sito. 
    3. Do płynu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotuj je do miękkości. Do zupy włóż pokrojony w kostkę filet z pstrąga oraz pokrojoną marchewkę, a także pora i szynkę. Gotuj kilka minut. Zalej śmietanką, dopraw do smaku. 

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak

     

    Dobry przepis na pstrąga jest na wagę złota. To pyszna, zdrowa ryba, która zawsze prezentuje się wykwitnie na talerzu. Przygotowywać można ją w całości (i to rozwiązanie wydaje się najbardziej popularne), ale i filety z pstrąga są świetnym pomysłem na obiad... na przykład zupę rybną - gęstą, sycącą, pożywną, bardzo oryginalną w smaku. 

    Ten przepis na chowder z pstrąga z paseczkami szynki przygotowała Agata Jędraszczak. Chowder oznacza zupę rybną, bardzo popularną w kuchni anglosaskiej i przygotowywaną niegdyś na statkach. Dobrze znana jest jej wersja z dodatkiem owoców morza oraz boczku, jednak istnieje wiele odmian tego dania. Również tutaj mamy przykład niezwykle interesującego eksperymentu kulinarnego. Oto bowiem zupa z pstrąga, udoskonalona smakiem wędzonej szynki, pełna wartościowych warzyw i zabielana śmietaną. Chowder pięknie wygląda na talerzu, kiedy ozdobiony jest posiekanym koperkiem, jednak w roli zielonego dodatku świetnie sprawdzi się także pietruszka. Czy przepis na zupę rybną musi być skomplikowany? Ta receptura jest świetnym dowodem na to, że nie zawsze! Z przygotowaniem dania doskonale poradzi sobie nawet osoba, która ma niewielkie doświadczenie w gotowaniu. 

    Zupa z pstrąga to idealne rozwiązanie na każdą porę roku. Latem potrawy z ryb są bardzo popularne nie tylko w wakacyjnych kurortach, zimą natomiast danie świetnie rozgrzeje i doda energii na długi czas!

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów