Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kotlety cielęce z jajkiem sadzonym i domowymi frytkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Piekarnik rozgrzej do 120°C. Kotlety delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, przez folię spożywczą do grubości 0,5 cm, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Usmaż je na rozgrzanym maśle klarowanym, po 2-3 minuty na każdą stronę. Delikatnie osącz ręcznikiem papierowym, przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika na 20 min.
    2. W rondelku zacznij rozgrzewać olej. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki (grubość w  zależności od indywidualnych upodobań). Pokrojone ziemniaki opłucz pod zimną wodą,  następnie dokładnie osusz na czystej bawełnianej ściereczce. Frytki smaż w dwóch partiach, olej powinien mieć średnią temperaturę (150°C). Czas smażenia, około 10 min. Przed podaniem, osącz z nadmiaru tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem.
    3. Na patelni rozgrzej pozostałe masło klarowane. Jajka wbij w momencie kiedy masło się rozpuści, ale nie będzie gorące, dzięki temu nie rozleją się po patelni. Smaż na dużym ogniu, około 1,5 min, dopraw solą. Białko powinno być ścięte, mieć na brzegach złotą chrupiącą obwódkę, a żółtko powinno być płynne. Sznycla serwuj z jajkiem sadzonym na wierzchu, frytkami i cząstką cytryny. Można podać z  mizerią i pomidorami. 

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów