Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Kaczkę natrzyj dokładnie solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz.
- W misce wymieszaj mięso mielone, morele, jajko, cebulę, czosnek, seler naciowy, migdały, bułkę tartą, aż do połączenia wszystkich składników. Dopraw solą i ostrą papryką. Kaczkę faszeruj przygotowaną mieszanką, aby była szczelnie wypełniona. Tył zaszyj nicią lub zepnij wykałaczkami. Wstaw do piekarnika - 1 godzina pieczenia na każdy kilogram drobiu.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj seler naciowy i czosnek, zeszklij przez 2-3 min. Następnie wysyp kaszę z torebek, podsmaż razem z warzywami przez 2 min. Po tym czasie dodaj żurawinę, zalej wodą lub wywarem. Dopraw solą, gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20-25 min, aż kasza będzie miękka. Kaczkę podawaj z kaszą z żurawiną.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5