Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Cebulę opal nad palnikiem, aż się lekko z zewnątrz zwęgli lub upiecz w piekarniku w maksymalnej temperaturze przez 10-15 min. Do garnka włóż wszystkie warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie, zalej 2,5 l zimnej wody. Gotuj 2 godziny, aż odparuje połowa objętości. Dopraw solą i pieprzem.
- Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, około 30 min. Ostudzone przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce i wyciśnij przez gazę lub bawełnianą ściereczkę z nadmiaru wody. Połącz 2 rodzaje ziemniaków, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sól.
- W misce wymieszaj składniki farszu, dokładnie wyrób dłońmi. Ciasto podziel na kule wielkości piłeczki ping pongowej. Uformuj z nich na dłoni placek, na środek nałóż farsz. Zlep brzegi, nadając ciastu kształt podłużnej kluski. Gotuj partiami w osolonym wrzątku przez 12-13 min. Cepeliny podawaj okraszone cebulką lub boczkiem z filiżanką warzywnego bulionu.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5