Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Burger z gruszką z serem pleśniowym i kulkami ziemniaczanymi

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki podobnej wielkości. Zalej wrzątkiem do ¾ wysokości warzyw. Posól wodę, gotuj pod przykryciem do miękkości 20-25 min. Odcedź, odparuj i przestudź. Następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. 
    2. Puree ziemniaczane wymieszaj z jajkami, dwoma rodzajami mąki. Dopraw gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Z gotowej masy formuj 2 cm kule, obtocz w bułce tartej. Smaż partiami na średnio rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru, około 5 min. 
    3. Rozgrzej patelnię grillową. Bułki przekrój na pół, opiecz na gorącej patelni. Hamburgery  dopraw solą i pieprzem. Mięso grilluj po 3-4 min z każdej strony. Na dolną bułkę nałóż porcję żurawiny, rukolę, hamburgera, plaster sera pleśniowego, plaster pomidora oraz 2 plasterki gruszki. Złóż burgera i dociśnij delikatnie dłonią, aby warstwy lepiej się trzymały. Podawaj z kulkami ziemniaczanymi.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów