Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki podobnej wielkości. Zalej wrzątkiem do ¾ wysokości warzyw. Posól wodę, gotuj pod przykryciem do miękkości 20-25 min. Odcedź, odparuj i przestudź. Następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Puree ziemniaczane wymieszaj z jajkami, dwoma rodzajami mąki. Dopraw gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Z gotowej masy formuj 2 cm kule, obtocz w bułce tartej. Smaż partiami na średnio rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru, około 5 min.
- Rozgrzej patelnię grillową. Bułki przekrój na pół, opiecz na gorącej patelni. Hamburgery dopraw solą i pieprzem. Mięso grilluj po 3-4 min z każdej strony. Na dolną bułkę nałóż porcję żurawiny, rukolę, hamburgera, plaster sera pleśniowego, plaster pomidora oraz 2 plasterki gruszki. Złóż burgera i dociśnij delikatnie dłonią, aby warstwy lepiej się trzymały. Podawaj z kulkami ziemniaczanymi.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5