Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W rondelku, na maśle zeszklij pokrojony por. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pietruszki, seler i jabłka.
- Wymieszaj i duś około 3 minut. Składniki zalej bulionem (powinien tylko przykryć warzywa).
- Gotuj na małym ogniu 15 minut. Wyłącz, wlej śmietankę, dopraw do smaku, zmiksuj na gładki krem.
Zupa z jabłek i pietruszki to znakomity pomysł na lekką przystawkę, która urozmaici każde menu, z powodzeniem możesz serwować ją na co dzień lub uświetnić nią oficjalne przyjęcie. Wytrawny akcent, który wprowadzają do niej por, korzenie selera i pietruszki, delikatnie równoważy słodycz soczystych jabłek, uzupełnioną o niewielką nutę kwaskową. Kiedy lekko podduszone warzywa pokryjesz złocistym bulionem, stworzą wyborną kompozycję, której aromat wypełni cały dom i zaintryguje Twoje zgłodniałe łasuchy. Nie zwlekaj – już dziś zacznij rozpieszczać swoich najbliższych i przyrządź im balsamiczną zupę krem z jabłek. Niech intrygujący posiłek umili wspólne rodzinne popołudnie lub wczesną kolację.
Śmietanka kremówka, którą koniecznie powinieneś wzbogacić to nietuzinkowe danie, sprawi, że zupa z pietruszki zyska idealną konsystencję i nabierze subtelności. Nie zapomnij o „kropce nad i”, czyli przyprawach, które dodadzą potrawie charakteru i znakomicie ją dopełnią. Sól i pieprz to, oczywiście, absolutna podstawa, jednak zastanów się, w jaki sposób możesz jeszcze uatrakcyjnić bukiet smaków i zapachów. Nie obawiaj się poszerzyć aromatu zupy owocowej z jabłek kilkoma gałązkami ulubionych świeżych ziół – jeśli nie masz ich akurat pod ręką – sięgnij po suszone. Wybornej przystawce nikt się nie oprze – zaczarujesz nią nawet najbardziej wymagające podniebienia. Kiedy przy pomocy miksera stworzysz doskonale gładką, wręcz aksamitną zupę krem z pietruszki – pora nakryć do stołu i zaprosić domowników lub wytwornych gości na zniewalający poczęstunek.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5