Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Piersi kacze faszerowane morelami i pikantnym mięsem mielonym podane z kaszą gryczaną z żurawiną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Piekarnik nagrzej do 160°C. Piersi ułóż na desce do krojenia skórą do góry i natnij ją w kratkę. Dociśnij, aby mięso się nie ruszało. Od grubszej strony fileta wbij ostry spiczasty nóż, w połowie wysokości, uważając, aby nie przebić się na wylot – powstanie kieszeń do faszerowania. Natrzyj dokładnie solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz. 
    2. W misce wymieszaj mięso mielone, morele, cebulę, czosnek, seler naciowy, migdały, bułkę tartą, do połączenia wszystkich składników. Dopraw solą i pieprzem. Piersi faszeruj przygotowaną mieszanką, aby były szczelnie wypełnione. Tył zaszyj nicią lub zepnij wykałaczkami. Kaczkę obsmaż na suchej mocno rozgrzanej patelni, po 1 minucie z każdej strony. Wstaw do piekarnika na 20-25 min. 
    3. Po tym czasie wyjmij na talerz, przykryj folią aluminiową na 10 min, aby mięso odpoczęło. W głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj seler naciowy i czosnek, zeszklij przez 2-3 min. Następnie wysyp kaszę z torebek, podsmaż razem z warzywami przez 2 min. Po tym czasie dodaj żurawinę, zalej wodą lub wywarem. Dopraw solą, gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20 min, aż kasza będzie miękka. Pierś pokrój w plasterki, podawaj z kaszą z żurawiną.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów