Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Buraki owiń w folię spożywczą, piecz do miękkości w temperaturze 200oC przez ok. 1 godzinę. Obierz, pokrój w cienkie plastry. Paprykę pokrój w paseczki, cebulę - w półtalarki.
- Zagotuj ocet z cukrem, olejem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Połącz warzywa z gorącą zalewą, posól. Przełóż do słoików lub jedz po upływie kwadransa.
Sałatka z marynowanych buraków i papryki to znakomity pomysł, by odświeżyć świąteczne menu lub uraczyć specjałem domowe łakomczuchy. Warzywa w marynacie należą do ulubionych przysmaków mieszkańców Stanów Zjednoczonych, cenią je również Brytyjczycy. Najwyższa pora, by rarytas zagościł na Twoim stole. Serwuje się go kwadrans po przygotowaniu albo zamyka w małych słoiczkach i ukrywa w spiżarni. Sałatka z buraczków i papryki może okazać się bezcennym skarbem, który wyratuje Cię z niejednej opresji – gdy wpadną niespodziewani goście, warto mieć ją pod ręką.
Wybierz kilka dorodnych buraków – zwróć uwagę na okazy, które wyróżniają się cienką skórką i jednolitą, głęboką barwą. Przyrządzając sałakę z papryką, nie gotuj buraków w wodzie – ich smak i aromat wiele zyskają, jeśli zapieczesz je w piekarniku owinięte folią spożywczą. Czerwona papryka to kulinarny przysmak Węgrów, który wzbogaci nietuzinkową przystawkę o nutkę słodyczy. Ocet z olejem i cukrem wykorzystasz do przyrządzenia wonnej zalewy, która doda sałatce z buraków charakteru. Kompozycję dopełnią liście laurowe, ziele angielskie oraz spora szczypta soli, która podkreśli delikatne tony warzyw.
Sałatką z marynowanej papryki z powodzeniem urozmaicisz niedzielny obiad, przysmak przyda się do kanapek i wędlin serwowanych na ciepło. Domownicy docenią wyborną przekąskę, a nie ma nic milszego niż poczęstunek w gronie najbliższych, którzy uśmiechają się przy rodzinnym stole.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5