Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Szpinak rozmroź na sicie. Na patelni rozgrzej po łyżce masła i oleju. Wsyp cebulę, lekko ją zeszklij przez 2 min. Następnie dodaj czosnek oraz szpinak, smaż ok. 5-6 min na średnim ogniu, aż szpinak zmięknie, a nadmiar płynu odparuje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
- Polędwiczkę ułóż na desce do krojenia. Natnij mięso nożem wzdłuż na ⅓ jego wysokości, ale nie do końca. Kontynuuj nacinanie, jednocześnie rozkładając polędwiczkę na prostokątny płat. Powstały płat przykryj folią spożywczą i rozklep na grubość 0,5 cm. Oprósz solą i pieprzem. Nałóż cienką warstwę szpinaku, posyp suszonymi pomidorami. Zwiń ciasno roladkę (rulon), zepnij wykałaczką lub obwiąż sznurkiem. Oprósz solą i pieprzem, ewentualnie mąką. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej z masłem. Podsmaż roladkę na rumiany kolor, po 2-3 min z każdej strony. Przełóż mięso do naczynia do zapiekania i zapiekaj 15-18 min. Kuskus wymieszaj w misce z olejem z suszonych pomidorów, posiekanymi ziołami, natką pietruszki i koperkiem. Zalej wrzącym wywarem 0,5 cm ponad wysokość kuskusu. Przykryj folią aluminiową na 5 min, następnie spulchnij widelcem, dopraw pieprzem. Roladkę pokrój w plastry, ułóż na ziołowym kuskusie. Podawaj z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5