Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Pokrojoną łopatkę dopraw pokruszonym liściem laurowym, czosnkiem oraz solą i pieprzem. W garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso, smaż aż się zarumieni około 5-7 min. Po tym czasie dodaj cebulę, smaż 2-3 min. Dodaj paprykę ostrą, słodką, koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Podduś całość przez kolejne 2-3 min, następnie zalej wywarem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 40 min.
- Po tym czasie wsyp paprykę pokrojoną w paski, fasolę osączoną z płynu oraz oregano. Gotuj dodatkowe 15 min. Dopraw solą, ewentualnie pieprzem.
- Na suchej, rozgrzanej patelni upraż kawałki tortilli, po 20 sekund z każdej strony (aż do uzyskania rumianego koloru). Zupę podawaj w miseczkach, posypaną startym serem, kleksem kwaśnej śmietany oraz chrupiącą tortillą. Aby złagodzić intensywny smak zupy, na osobnym talerzyku podaj cząstkę limonki, rzodkiewkę pokrojoną w cząstki oraz porwaną sałatę lodową.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5