Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Udana kompozycja popularnych w Azji składników: krewetek, papai, owoców cytrusowych oraz sosu rybnego. Zaskakuje ilością przenikających się smaków, tworzących niesamowite słodko-słone, pikantne połączenie.
- Krewetki zamarynuj przez kilkanaście min w soku z 1 limonki z dodatkiem 1 drobno posiekanej papryczki chili,
- soli oraz pieprzu. Smaż w woku, na rozgrzanym oleju kokosowym, przez ok. 5 min, ciągle mieszając.
- Z pomarańczy i grapefruita ostrym nożem wykrój cząstki (bez białej skórki), przełóż je do miski. Dodaj papaję, orzeszki i przestudzone krewetki. Delikatnie wymieszaj.
- W moździerzu rozgnieć pozostałe papryczki chili i czosnek, dodaj cukier trzcinowy, sok 2 limonek i sos rybny. Delikatnie utrzyj, żeby w powstałym sosie było wyraźnie widać kawałki chili.
- Do sosu dodaj pomidorki. Delikatnie je rozgnieć, by puściły sok. Gotowym sosem polej sałatkę. Dobrze wymieszaj.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5