Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Ta popularna w Tajlandii zupa znalazła swoich fanów na całym świecie. To zasługa mleczka kokosowego, które sprawia, że ma wyjątkową, kremową konsystencję. W połączeniu z orientalnymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, kolendra i sos rybny nadaje też zupie charakter i niepowtarzalny smak.
- Piersi z kurczaka oczyść z błonek i zalej 1,5 l zimnej wody. Dodaj trawę cytrynową, imbir oraz papryczki i gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Ugotowane mięso wyjmij, a po przestygnięciu pokrój w bardzo drobne paski.
- W międzyczasie namocz grzyby Mun w zimnej wodzie przez ok. 30 min, po czym ugotuj je (w tej samej wodzie).
- Do wywaru dodaj pastę Tom Kha i mleczko kokosowe, porządnie wymieszaj i dopraw do smaku sosem rybnym, cukrem trzcinowym oraz sokiem z całej limonki.
- Dodaj do zupy pokrojone mięso i ugotowane grzyby, a po chwili listki kolendry. Gotuj jeszcze przez 5 min.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5