Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Odetnij szyję i skrzydełka kaczki, a także nadmiar tłuszczu po wewnętrznej stronie przy udach. Do środka włóż mandarynki wymieszane z częścią cukru i przyprawą Pięć Smaków oraz czosnek, imbir i liście laurowe. Otwór zepnij wykałaczką.
- Buraki włóż do garnka, dodaj cukier, wlej wodę (tyle, żeby przykryła buraki) i gotuj przez około 60 min, tak by powstał gęsty syrop o czerwonej barwie. Polej nim kilkukrotnie kaczkę.
- Kaczkę natrzyj z zewnątrz solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 145°C. Piecz 90 min, po czym zwiększ temperaturę do 185°C i piecz jeszcze 40 min, by uzyskać chrupiącą skórkę. Upieczoną kaczkę podawaj w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki.
- Śliwki zalej 500 ml zimnej wody, dodaj imbir, cukier, sos sojowy i olej sezamowy. Gotuj na małym ogniu 1 godzinę, a następnie zmiksuj i przecedź przez gęste sito. Kaczkę podawaj z sosem oraz świeżym ogórkiem i porem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5