Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Steki bavette wyjmij z lodówki 30 min przed smażeniem. Natrzyj je 2 łyżkami oleju kokosowego, pieprzem i solą. Smaż na patelni grillowej po ok. 4 min każdej strony. Jeśli mięso ma być bardziej wysmażone, umieść je na kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Plastry bakłażana ułóż na blasze i piecz 15 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pokrój w kostkę.
- Pozostały olej kokosowy rozpuść w garnku (nie nagrzewaj zbyt mocno, żeby przyprawy się nie przypaliły). Podsmaż na nim mieszając trawę cytrynową, imbir, czosnek i paprykę. Dodaj pastę curry, a po chwili mleczko kokosowe. Gotuj 5 min, po czym dopraw do smaku cukrem trzcinowym i sosem rybnym.
- Gotuj 10 min, aż sos lekko zgęstnieje, następnie dodaj bakłażana, pędy bambusa i listki bazylii. Gotowy sos z warzywami przelej do głębokiej miski. Na wierzchu ułóż steki bavette pokrojone w plasterki.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5