Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Na suchej patelni upraż na złoty kolor wiórki kokosowe.
- Ryż jaśminowy wysyp z saszetek, dobrze wypłucz pod bieżącą wodą.
- W szerokim garnku zagotuj mleczko kokosowe z imbirem, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Wyjmij imbir i wrzuć ryż, dodaj wiórki kokosowe i gotuj ok. 10 min, często mieszając, by ryż nie przywarł do dna garnka. Odstaw do wystygnięcia.
- Połowę mango zmiksuj z miodem na puszyste purée i wyłóż na dno miseczek. Przykryj je pierwszą warstwą schłodzonego ryżu, na niej ułóż mango pokrojone w kostkę i kolejną warstwę ryżu. Wierzch posyp sezamem uprażonym na suchej patelni. Udekoruj listkami mięty.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5