Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Steki wyjmij z lodówki 1 godzinę przed smażeniem. W rondelku na małym ogniu rozgrzej 0,5 l oleju. Cebulę obierz, pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Rozdziel każdy plaster cebuli. Roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Mąkę również dopraw solidną porcją soli i pieprzu. Krążki cebuli panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, około 2 min z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mięso dopraw solą i pieprzem, rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Steki smaż po 1-2 min z każdej strony, aby się zarumieniły. Następnie przełóż do piekarnika na około 10 min (powinny być średnio wysmażone). Odłóż na talerz na 10 min, aby steki odpoczęły, następnie pokrój w cienkie plastry. Na patelni po smażeniu steków ułóż pieczywo, smaż po 1 minucie z każdej strony, aż będzie chrupiące. Wymieszaj musztardę z majonezem, dopraw solą i ostrą papryką. Powstałym sosem posmaruj grzanki, ułóż na nich rukolę, kilka krążków cebulowych oraz plasterki wołowiny.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5