Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W rondelku rozpuść masło. Podsmaż w nim cebulę z czosnkiem, przez 2 min. Następie wsyp marchew, zalej wrzątkiem, aby przykrył warzywa. Dopraw cukrem oraz solą. Gotuj pod przykryciem do miękkości marchewki ok. 25-30 min. Po tym czasie odcedź, ale pozostaw wodę z gotowania. Zmiksuj warzywa za pomocą blendera, jeżeli puree będzie za gęste w trakcie miksowania dolej trochę wody z gotowania. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie solą. Wymieszaj z posiekanym koperkiem.
- Na talerzu wymieszaj koperek, czosnek oraz skórkę z cytryny. Masło pokrój na 4 równe słupki, posyp solą i pieprzem i każdy kawałek obtocz w mieszance przypraw. Wstaw do lodówki. Do mięsa mielonego wbij jajko, wsyp bułkę tartą, mąkę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wyrób mięso, będzie się łatwiej formować. Pistacje zmiel lub posiekaj nożem na grubość kaszy gryczanej, wymieszaj z bułką tartą do obtoczenia.
- Mięso podziel na 4 części. Ręce zwilż wodą i z każdej porcji przygotuj „placek”. Na środek połóż masło ziołowe, zbierz brzegi do środka i uformuj podłużnego kotleta zwężającego się ku końcom. Tak przygotowane mięso obtocz w bułce z pistacjami. Smaż na średnim ogniu przez 4-5 min, aż de volaille nabiorą ciemno złotego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, podawaj z puree z marchewki.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5