Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Schab pokrój na 4 lub 5 plastrów. Lekko rozklep za pomocą tłuczka, najlepiej przez folię spożywczą. Zamarynuj w sosie sojowym, czosnku, dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odstaw na 30 min. W garnku rozgrzej masło, kiedy zacznie się pienić dodaj utarty ząbek czosnku. Smaż na najmniejszym ogniu przez 30 sekund, wsyp przyprawę curry, wymieszaj. Dodaj ryż, podsmaż przez 2-3 min, aż ryż zrobi się szklisty. Wlej gorący wywar drobiowy, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. Po tym czasie przemieszaj ryż widelcem, z powrotem przykryj i odstaw.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż mięso, aż się zrumieni, po 2 min każdą stronę. Schab zdejmij i przełóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę przez 2-3 min, aż zmięknie. Dodaj suszone owoce, ananasa, miód oraz podsmażone mięso. Podlej wywarem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min.
- Rukolę wymieszaj z pomidorkami. W małej misce za pomocą trzepaczki połącz musztardę, czosnek, sok z cytryny, miód. Mieszaj powoli dodając oliwę, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty dodaj łyżkę lub 2 wrzątku. Sałatkę polej gotowym sosem. Schab podawaj z owocami z patelni, ryżem i sałatką.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5