Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Nagrzej piekarnik do 170°C . Udka dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. W głębokiej patelni rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż kurczaka do uzyskania złotego koloru, 2-3 min na każdą stronę. Mięso przełóż do naczynia do zapiekania, wstaw do piekarnika na 15 min.
- Na patelnię po smażeniu kurczaka wlej pozostałą oliwę, wsyp cebulę z czosnkiem oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu przez 4-5 min, następnie wlej wino i odparuj przez minutę. Po tym czasie wlej wywar warzywny lub drobiowy, pomidory krojone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Przełóż udka z piekarnika do sosu. Duś na małym ogniu pod przykryciem, przez 25-30 min.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania. Wymieszaj makaron z oliwą, natką pietruszki, skórką cytryny, parmezanem oraz wodą z gotowania. Gorący makaron podawaj z sosem i kawałkami kurczaka.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5