Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Udka duszone w peperonacie podane z makaronem tagliatelle, oliwą, parmezanem i natką pietruszki

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Nagrzej piekarnik do 170°C . Udka dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. W głębokiej patelni rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż kurczaka do uzyskania złotego koloru, 2-3 min na każdą stronę. Mięso przełóż do naczynia do zapiekania, wstaw do piekarnika na 15 min.
    2. Na patelnię po smażeniu kurczaka wlej pozostałą oliwę, wsyp cebulę z czosnkiem oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu przez 4-5 min, następnie wlej wino i odparuj przez minutę. Po tym czasie wlej wywar warzywny lub drobiowy, pomidory krojone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Przełóż udka z piekarnika do sosu. Duś na małym ogniu pod przykryciem, przez 25-30 min. 
    3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania. Wymieszaj makaron z oliwą, natką pietruszki, skórką cytryny, parmezanem oraz wodą z gotowania. Gorący makaron podawaj z sosem i kawałkami kurczaka.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów