Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Z majeranku, utartego czosnku i oleju przygotuj aromatyczną pastę. Kaczkę dopraw solą i pieprzem, następnie natrzyj marynatą w środku i na zewnątrz. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny, aby smaki się przeniknęły. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Kaczkę faszeruj jabłkami, tył zepnij wykałaczkami lub nicią aby zabezpieczyć owoce. Przełóż do brytfanny, piecz przez godzinę w 180°C. Następnie zmniejsz do 150°C. Obłóż ziemniakami, piecz dodatkową godzinę podlewając powstałym sosem. Przed podaniem, wyjmij kaczkę z piekarnika na półmisek przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut, aby mięso odpoczęło.
- Buraki umyj przełóż do garnka, zalej wrzątkiem aby przykrył warzywa. Gotuj około 1,5 godziny do miękkości, odcedź i wystudź. Następnie obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej smalec. Podsmaż na nim cebulę przez 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Posyp mąką, aż powstanie coś na kształt zasmażki. Dodaj buraki, liść laurowy, ziele angielskie, podsmaż przez 3-4 minuty. Podlej ½ szklanki wody, gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Dopraw octem, miodem oraz solą i pieprzem. Podawaj posypane natką pietruszki.
- Kaczkę podawaj z ziemniakami, pieczonymi jabłkami oraz zasmażanymi buraczkami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5