Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka z jabłkami buraczkami zasmażanymi i pieczonymi ziemniakami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Z majeranku, utartego czosnku i oleju przygotuj aromatyczną pastę. Kaczkę dopraw solą i pieprzem, następnie natrzyj marynatą w środku i na zewnątrz. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny, aby smaki się przeniknęły. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Kaczkę faszeruj jabłkami, tył zepnij wykałaczkami lub nicią aby zabezpieczyć owoce. Przełóż do brytfanny, piecz przez godzinę w 180°C. Następnie zmniejsz do 150°C. Obłóż ziemniakami, piecz dodatkową godzinę podlewając powstałym sosem. Przed podaniem, wyjmij kaczkę z piekarnika na półmisek przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut, aby mięso odpoczęło.
    2. Buraki umyj przełóż do garnka, zalej wrzątkiem aby przykrył warzywa. Gotuj około 1,5 godziny do miękkości, odcedź i wystudź. Następnie obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej smalec. Podsmaż na nim cebulę przez 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Posyp mąką, aż powstanie coś na kształt zasmażki. Dodaj buraki, liść laurowy, ziele angielskie, podsmaż przez 3-4 minuty. Podlej ½ szklanki wody, gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Dopraw octem, miodem oraz solą i pieprzem. Podawaj posypane natką pietruszki.
    3. Kaczkę podawaj z ziemniakami, pieczonymi jabłkami oraz zasmażanymi buraczkami.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów