Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Powoli duszona łopatka z puree z batatów i salsą z ananasa

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Łopatkę natrzyj mieszanką oleju, musztardy, czosnku, cukru, cynamonu, imbiru, ostrej papryki oraz soli. Przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 2-3 godziny. Podlej sokiem pomarańczowym, piecz w 130°C przez 4 godz. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć 30 min pod folią aluminiową. Łopatkę podziel za pomocą 2 widelców. 
    2. Bataty obierz, pokrój w kostkę 3x3 cm. Wymieszaj z roztopionym masłem, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj do miękkości przez 30-35 min w 200°C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. 
    3. Z ananasa wytnij twardy środek i obierz ze skóry. Pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski. Dodaj czerwoną cebulę, pomidora, natkę pietruszki. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i dopraw brązowym cukrem, solą i ostrą 
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos