Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Szynka prowansalska z sałatką ziemniaczaną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Szynkę skrop olejem. Natrzyj czosnkiem oraz solidnie solą i pieprzem. Przełóż do naczynia do zapiekania. Mięso wstaw do lodówki na 2-3 godz., wyjmij na godzinę przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzej do 170°C piecz przez 2 godziny. Po tym czasie przykryj folią aluminiową, pozostaw na 30 min, aby pieczeń odpoczęła. 
    2. W głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem. Podsmaż marchew, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek przez 5 min, aż warzywa się zrumienią. W trakcie dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz gałązki rozmarynu. Kiedy warzywa będą podsmażone, podlej winem. Na małym ogniu, odparuj połowę objętości płynu. Dodaj tymianek, cukier, koncentrat pomidorowy, wymieszaj całość. Wlej ¾ szklanki wrzątku, gotuj przez 5 min. Na 30 min przed wyjęciem szynki z piekarnika, obłóż pieczeń warzywami.
    3. Ziemniaki gotuj w mundurkach, przez około 20 min. Powinny być jeszcze lekko twardawe, odstaw do wystygnięcia. Następnie delikatnie obierz i pokrój w pół plastry. W misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, ogórki kiszone i koperek. Polej sokiem z cytryny, olejem, dopraw solą i pieprzem. Szynkę podawaj pokrojoną w plastry z warzywami i sałatką ziemniaczaną.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń. 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów