Soczysta karkówka duszona w miodzie
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mięso umyć, osuszyć. Zrobić w nim kilka nacięć na 1/3 głębokości, co 2 cm, a następnie natrzeć papryką, majerankiem, oregano, solą i pieprzem. Odstawić na ok. 20 minut.
- Karkówkę obsmażyć na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Następnie polać ją miodem, koncentratem pomidorowym i ketchupem.
- Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywką. Piec ok. 80 min w temperaturze 180°C. W drugiej połowie pieczenia co kilkanaście minut polewać pieczeń powstałym sosem. Upieczone mięso pokroić w plastry i podawać z opiekanymi ziemniakami.
Przepis mamy pana Pawła z Włocławka
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5