Polędwiczki wieprzowe w sosie z żurawiną
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem oraz mieszanką czosnku i majeranku. Odstawić na 30 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor po 2-2,5 minuty z każdej strony.
- Następnie przykryć pokrywką i dusić 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać cebulę i podsmażyć ją przez 1-2 minuty. Podlać szklanką wody i doprowadzić do wrzenia.
- Skrobię ziemniaczaną wymieszać z 70 ml zimnej wody i wlać do mięsa, aby zagęścić sos. Dodać żurawinę i dusić do miękkości przez około 10 minut. Podawać z ziemniakami i kiszoną kapustą.
Przepis mamy pani Agaty ze Żnina
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5