Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Królik w sosie śmietanowo-musztardowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Królika podzielić na 6 lub 8 części. Natrzeć go czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie kawałki mięsa obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z masłem, przez około 4 minut z każdej strony, aż się zrumienią. Zdjąć mięso z patelni i każdy kawałek posmarować niewielką ilością musztardy. 
    2. W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulę. Po 5 min dodać królika i zalać winem. Dusić przez chwilę, aż alkohol odparuje, a następnie wlać 250 ml wody. Zagotować. 
    3. Mięso, najlepiej w tym samym naczyniu (jeśli nie jest żaroodporne trzeba przełożyć je do brytfanny), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 35 minut. Upieczone mięso wyjąć na talerz, przykryć folią i pozwolić mu odpocząć. Sos przelać przez sitko do rondla i podgrzewać, aby odparowała połowa jego objętości. Dodać śmietankę, gotować 10 minut na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku. Królika podawać z sosem i ziemniakami lub ryżem.

    Przepis mamy pani Anny z Warszawy 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów