Królik w sosie śmietanowo-musztardowym
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Królika podzielić na 6 lub 8 części. Natrzeć go czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie kawałki mięsa obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z masłem, przez około 4 minut z każdej strony, aż się zrumienią. Zdjąć mięso z patelni i każdy kawałek posmarować niewielką ilością musztardy.
- W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulę. Po 5 min dodać królika i zalać winem. Dusić przez chwilę, aż alkohol odparuje, a następnie wlać 250 ml wody. Zagotować.
- Mięso, najlepiej w tym samym naczyniu (jeśli nie jest żaroodporne trzeba przełożyć je do brytfanny), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 35 minut. Upieczone mięso wyjąć na talerz, przykryć folią i pozwolić mu odpocząć. Sos przelać przez sitko do rondla i podgrzewać, aby odparowała połowa jego objętości. Dodać śmietankę, gotować 10 minut na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku. Królika podawać z sosem i ziemniakami lub ryżem.
Przepis mamy pani Anny z Warszawy
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5