Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Bulion z pieczonej kaczki z pieczarkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kawałki kaczki ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą, przykryć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po tym czasie wytopiony tłuszcz zlać do miseczki, a kawałki kaczki posypać imbirem, zalać sokiem pomarańczowym i wstawić do piekarnika na kolejną godzinę. 
    2. W czasie pieczenia kawałki mięsa obracać, żeby przypiekły się ze wszystkich stron. W połowie pieczenia posmarować je miodem. W międzyczasie na tłuszczu z pieczenia kaczki podsmażyć pieczarki, przez około 7-8 minut, aby się zrumieniły. Upieczone mięso włożyć do garnka, zalać 2 l wody (powinna przykryć mięso), dodać cynamon, pieczarki, chilli lub ostrą paprykę oraz czosnek. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę lub dłużej, w trakcie zbierając szumowiny. 
    3. Gotowy bulion przecedzić przez gęste sito. Mięso obrać z kości, a makaron ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Po ugotowaniu odcedzić i pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. Do każdej miseczki nałożyć porcję makaronu i trochę mięsa, zalać gorącym bulionem z pieczarkami.

    Przepis mamy pani Anny z Tarnowskich Gór 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów