Bulion z pieczonej kaczki z pieczarkami
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kawałki kaczki ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą, przykryć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po tym czasie wytopiony tłuszcz zlać do miseczki, a kawałki kaczki posypać imbirem, zalać sokiem pomarańczowym i wstawić do piekarnika na kolejną godzinę.
- W czasie pieczenia kawałki mięsa obracać, żeby przypiekły się ze wszystkich stron. W połowie pieczenia posmarować je miodem. W międzyczasie na tłuszczu z pieczenia kaczki podsmażyć pieczarki, przez około 7-8 minut, aby się zrumieniły. Upieczone mięso włożyć do garnka, zalać 2 l wody (powinna przykryć mięso), dodać cynamon, pieczarki, chilli lub ostrą paprykę oraz czosnek. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę lub dłużej, w trakcie zbierając szumowiny.
- Gotowy bulion przecedzić przez gęste sito. Mięso obrać z kości, a makaron ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Po ugotowaniu odcedzić i pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. Do każdej miseczki nałożyć porcję makaronu i trochę mięsa, zalać gorącym bulionem z pieczarkami.
Przepis mamy pani Anny z Tarnowskich Gór
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5