Kaczka po radomsku
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę umyć i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Odstawić ją w chłodne miejsce na 2 godziny. Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Na połowie masła podsmażyć cebulę, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru, przez około 6-7 minut. Ugotowaną kaszę wyjąć z woreczków i wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę. Zszyć ją i umieścić w brytfance. Posmarować pozostałym roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 2 godziny. Upieczone porcje mięsa podawać z kaszą.
Przepis mamy pani Aleksandry ze Swarzędza
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5