Perliczka po staropolsku
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Całą perliczkę oczyszczoną w środku obłożyć czosnkiem, a następnie plasterkami wędzonego boczku, tak żeby przykrył on całą powierzchnię perliczki. Całość dla bezpieczeństwa można związać sznurkiem lub grubą nicią.
- Przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, pieprz ziołowy i sól wymieszać z 1 szklanką wody i pół szklanki oliwy. Powstałą marynatą natrzeć perliczkę.
- Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 1 godz., polewając co jakiś czas resztą marynaty. Potem obniżyć temperaturę do 150°C i piec przez kolejne 40 minut, podlewając sosem z brytfanki. Podawać z zasmażaną kapustą i pieczonymi w całości ziemniakami.
Przepis mamy pani Katarzyny z Wrocławia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5