Wielkanocna gąska
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Gęś zamarynować w marynacie z połowy białego wina wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Odstawić ją do lodówki na minimum 12 godz.
- Podroby podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie zmielić przez grube sitko. Dodać kaszę, żurawinę, migdały i starte jabłka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dobrze wymieszać.
- Gotową masą nafaszerować gęś, ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem i pozostałym winem, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 2 godziny.
Przepis mamy pani Izabeli z Uzdowa
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5