Zupa krem z kiszonych ogórków ze smażonym sumem
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W garnku rozgrzać masło z olejem. Dodać cebulę, czosnek, pietruszkę, seler, marchew, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Smażyć na średnim ogniu przez 7-8 minut, a następnie zalać wywarem. Gotować 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać ogórki kiszone i gotować dodatkowe 20 minut.
- Po tym czasie wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać szczypiorek, koperek oraz śmietankę. Zupę zmiksować na gładki krem i delikatnie zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
- Suma pokroić w plastry grubości 0,5 cm, zalać maślanką i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie rybę obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Zupę podawać ze smażonym sumem.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5