Mazurek czekoladowy
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól przesiać przez drobne sito. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić je na dwie części (jedną dużo większą od drugiej). Przed wałkowaniem można je schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku – będzie bardziej plastyczne.
- Większą część rozwałkować na prostokąt i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować dżemem. Z mniejszej części ciasta uformować dwa długie wałeczki (lub cztery krótsze) i zapleść je razem. Ułożyć je wzdłuż boków mazurka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 25 minut, aż ciasto będzie rumiane.
- Wystudzić. Czekoladę połamać i włożyć do miseczki. Wlać mleko, a miseczkę ustawić na garnku z gorącą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody. Rozpuścić, mieszając. Gotową polewą polać mazurek. Udekorować bakaliami.
Przepis mamy pani Magdaleny z Ciśca
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5