Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Mazurek czekoladowy

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól przesiać przez drobne sito. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić je na dwie części (jedną dużo większą od drugiej). Przed wałkowaniem można je schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku – będzie bardziej plastyczne.
    2.  Większą część rozwałkować na prostokąt i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować dżemem. Z mniejszej części ciasta uformować dwa długie wałeczki (lub cztery krótsze) i zapleść je razem. Ułożyć je wzdłuż boków mazurka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 25 minut, aż ciasto będzie rumiane. 
    3. Wystudzić. Czekoladę połamać i włożyć do miseczki. Wlać mleko, a miseczkę ustawić na garnku z gorącą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody. Rozpuścić, mieszając. Gotową polewą polać mazurek. Udekorować bakaliami.

    Przepis mamy pani Magdaleny z Ciśca 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów