Wyśmienita babka orzechowo-czekoladowa
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki za wyjątkiem kawy dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę (trochę mielonych orzechów odłożyć do dekoracji). Wlać ją do formy wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić na 60-70 min do piekarnika rozgrzanego do 160°C.
- Po upieczeniu pozostawić w formie jeszcze przez 10 minut. W tym czasie przygotować napar z kawy i 4 łyżek wrzątku. Nasączyć nim babkę. W rondelku stopić masło, dodać mleczną czekoladę i wymieszać, aż powstanie polewa.
- Wystudzoną babkę udekorować polewą i mielonymi orzechami.
Przepis mamy pana Bartłomieja z Odrzykonia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5