Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mięso pokrój na 4 równe plastry. Karkówkę rozklep tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, na płaty grubości 3-4 mm. Dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek posmaruj musztardą, połóż plaster boczku, sera wędzonego oraz suszone śliwki. Boki płatów mięsa złóż do środka, zwiń ciasno roladkę. Obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Uformuj w dłoniach, dokładnie dociskając panierkę. Na patelni rozgrzej olej. Roladki smaż po 2 min z każdej strony na średnim ogniu, aż równomiernie się zarumienią. Przełóż do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C, na 30 min.
- Soczewicę zalej bulionem warzywnym, gotuj przez 20 min. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim pora z czosnkiem i liściem laurowym, przez 2-3 min. Wlej wino, poczekaj, aż połowa objętości odparuje. Wsyp przyprawę curry, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 10 min na małym ogniu, aby smak się skoncentrował.
- Po tym czasie dodaj soczewicę z resztą płynu jaki pozostał z gotowania. Duś jeszcze 10-15 min do miękkości soczewicy. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze gorącą soczewicę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Roladki podawaj na soczewicy w pomidorach.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5