Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Przepiórki natrzyj oliwą, posiekanym rozmarynem, czosnkiem, skórką pomarańczową oraz solą i pieprzem. Przełóż do naczynia do zapiekania, zalej sokiem z pomarańczy, odstaw na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przepiórki zapiekaj przez 35-40 minut.
- Ziemniaki obierz ze skórki. Obetnij górną i dolną końcówkę, tak aby można było je postawić. Przełóż ziemniaki do garnka, zalej zimną wodą, posól i przykryj pokrywką. Podgrzewaj, aż woda się zagotuje, następnie odlej ziemniaki, poczekaj, aż odparują i przestygną. W rondlu rozgrzej klarowane masło wraz z czosnkiem i rozmarynem. Dodaj ziemniaki, duś je na małym
- ogniu przez 10-15 minut do miękkości, powinny dosłownie mrugać.
- W rondelku zagotuj wino z bulionem, wodą i sokiem z cytryny. Dodaj żurawinę, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj miód, gotuj jeszcze 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrób z 50 ml wody. Wlej miksturę do rondelka. Kiedy sos ponownie się zagotuje i zgęstnieje znaczy, że jest gotowy. Przepiórkę podawaj z fondantami ziemniaczanymi i sosem z żurawiny.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5