Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Za pomocą wąskiego noża zrób kieszeń do faszerowania przez środek schabu. Mięso skrop połową oleju, natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Wsyp cebulę, dopraw solą i pieprzem, smaż przez 2 minuty. Dodaj jabłka, posyp majerankiem i smaż dodatkowe 2 minuty. Odstaw, kiedy zawartość patelni ostygnie, napełnij nią na ścisło kieszeń w schabie. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Piecz w 170°C przez około 100 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową, odstaw na 15 minut.
- W głębokiej patelni rozgrzej masło. Kiedy się rozpuści wsyp ziemniaki. Dodaj czosnek oraz liść laurowy, podsmaż ziemniaki przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Wsyp 2 rodzaje papryki, podduś całość przez 2 minuty. W połowie czasu pieczenia, dołóż ziemniaki do schabu.
- W misce wymieszaj liście szpinaku z pomidorkami. W mniejszej miseczce połącz musztardę, miód, sok z cytryny. Powoli dolewaj oliwę, cały czas mieszając aż do połączenia składników. Sos rozrzedź odrobiną wrzątku. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
- Plastry schabu podawaj z ziemniakami pieczonymi i sałatką ze szpinaku.
Znudziły Ci się schabowe? Poznaj nowe przepisy na schab, które pozwolą odkryć Ci na nowo ten dobrze znany rodzaj mięsa. Jednym z wyjątkowych dań jest schab faszerowany – jako nadzienia możesz użyć dostępnych przez cały rok jabłek. Ich łagodna słodycz złamana wytrawnym majerankiem idealnie komponuje się ze smakiem pieczonego mięsa. Tak przygotowany schab z jabłkami doskonale będzie smakował z ziemniakami paprykowymi. Wykonuje się je niezwykle łatwo, a uwalniający się podczas ich pieczenia niezwykły aromat przyciągnie do stołu wszystkich domowników. Czego jeszcze brakuje, by podniebienie osiągnęło pełnię szczęścia? Dodatku w postaci sałatki – do schabu nadziewanego szczególnie polecamy sałatkę szpinakową. Stanowić ona będzie powiew wiosennej świeżości na Twoim talerzu, a w połączeniu z miodowo-musztardowym sosem zachwyci nie tylko miłośników szpinaku, ale wszystkich amatorów dobrej kuchni. Warto wypróbować ten przepis na schab pieczony, by cieszyć się wyjątkowym soczystym smakiem mięsa w innej odsłonie niż zazwyczaj.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5