Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Udziec jagnięcy z warzywami z patelni grillowej i pesto z rukoli

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Udziec natrzyj oliwą, oregano, czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki na noc. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw jagnięcinę do pieca i zapiekaj przez 30 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C, zapiekaj 2 godz. Po tym czasie wyjmij udziec z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 20 min, aby mięso odpoczęło.
    2. Warzywa: cukinię, paprykę, cebulę oraz marchew dopraw oliwą oraz solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma. Warzywa układaj partiami na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Opiekaj 2 minuty, następnie przełóż na drugą stronę, grilluj dodatkowe 2 min. Gotowe warzywa przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny.
    3. Wszystkie składniki pesto przełóż do blendera. Zmiksuj na prawie gładką masę z delikatnymi grudkami. Dopraw solą i pieprzem. Udziec podawaj pokrojony w plastry z grillowanymi warzywami i pesto z rukoli.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń

    Jagnięcina to wyjątkowo delikatne mięso, które jest szczególnie popularne na południu Europy. W Grecji dostaniemy ją w prawie każdej restauracji. U nas jagnięcina wciąż uważana jest za rarytas, który spożywa się bardziej od święta niż na co dzień. A tymczasem w sklepach bardzo łatwo możemy nabyć dobry kawałek tego mięsa, taki jak np. udziec jagnięcy. Przepis przygotowany przez Jakuba Kuronia to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy chcą urozmaicić swoją kuchnię i sprawić, by zagościł w niej śródziemnomorski klimat. Na południowy charakter potrawy ma również wpływ dodatek w postaci pesto z rukoli. Zapewne nie wszyscy wiedzą, że zielone pesto można przygotować nie tylko na bazie bazylii, ale również rukoli – warto na własnym podniebieniu przekonać się, jak bardzo udany jest to sos. Co więcej, jego wykonanie jest niezwykle proste: wystarczy kilka podstawowych składników oraz blender, by cieszyć się świeżym akcentem rodem ze słonecznej Italii. Wyjątkowe walory smakowe oraz estetyczne uzyskamy podając tak przygotowany udziec jagnięcy z dodatkiem grillowanych warzyw – Twój talerz będzie zachwycał kolorami, a jego zawartość oczaruje nawet najbardziej wymagających smakoszy.  

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów