Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Łopatkę pokrój na 4-5 plastrów. Za pomocą tłuczka do mięsa rozklep jak najcieniej, najlepiej przez folię spożywczą. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej połowę oleju, usmaż mięso po 2-3 min z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru. Przełóż bitki na ciepły talerz. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Dodaj cebulę, czosnek oraz paprykę, smaż na średnim ogniu przez ok. 7 min. Wlej pomidory krojone, śmietankę, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, cukier, słodką paprykę w proszku, dopraw solą. Gotuj na małym ogniu 5 min, następnie zmiksuj na gładki sos. Bitki dodaj do sosu paprykowego, podlej 1 szklanką wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę.
- W rondelku rozgrzej 1 łyżkę masła. Podsmaż selera przez 2-3 min, aż zrobi się szklisty. Kaszę wyjmij z foliowych torebek, dodaj do selera. Podsmaż dodatkowe 2 min, zalej 600 ml wrzątku. Posól wodę, gotuj 15-17 min.
- Ogórki wymieszaj z cebulą, polej olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Bitki podawaj posypane posiekaną bazylią z kaszą i surówką z ogórków kiszonych.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5