Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzej do 190°C. Pokrojoną marchewkę rozłóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem i miodem, posyp sezamem. Dopraw solą oraz ostrą papryką w proszku. Zapiekaj przez 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika, posyp posiekaną natką pietruszki.
- Steki wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, dodaj ząbki czosnku, aby uwolniły swój aromat. Wołowinę smaż po 5-6 min z każdej strony, na średnim ogniu. Na minutę przed końcem smażenia, dodaj masło. Zmniejsz ogień do minimum, polewaj steki emulsją maślaną. Mięso zdejmij z patelni na ciepły talerz, aby odpoczęło przez około 10 min. Na tę samą patelnię wsyp drobno posiekaną cebulę, smaż przez 2 min, aż zmięknie. Następnie wlej wino, poczekaj aż połowa płynu odparuje.
- Następnie dodaj musztardę, miód oraz śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 min, do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Steki można podawać w całości lub pokrojone w plastry z dodatkiem chrupiącej marchewki i sosu na bazie musztardy.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
Wołowina to wyjątkowy rodzaj mięsa, który, gdy jest odpowiednio przygotowany, wprost rozpływa się w ustach. Jednym z lepszych pomysłów na obiad z wołowiną w roli głównej jest stek wołowy – danie doskonałe na każdą porę roku. Wszystko tak naprawdę zależy od dodatków. Wiosną dobrze jest urozmaicić potrawę świeżymi warzywami, np. marchewką, którą można przygotować inaczej niż zwykle. Pieczona w piekarniku, z dodatkiem miodu, sezamu, ostrej papryki oraz natki pietruszki zachwyci nawet tych, którzy na co dzień nie przepadają za tym warzywem. Sporządzona w ten sposób marchewka może stanowić dietetyczną i pyszną alternatywę dla ziemniaków. Przepis na stek będzie jeszcze bardziej urozmaicony, gdy do mięsa dodamy sos musztardowy. Przyrządza się go nadzwyczaj łatwo, a efekt wart byłby nawet większego trudu! Smak sosu idealnie komponuje się z wołowym stekiem. Przepis powinien znaleźć się w szufladzie każdego kucharza – zarówno profesjonalnego, jak i domowego.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5